Благомир Коцев

Туризъм

01

нашата визия

Нашата позиция

Голяма част от икономката на Варна се основава на туризъм. Градът е трайно установен като курортен център, което наред с индустрията, големия пристанищен комплекс и богатата култура, дават на Варна заслуженото призвание „морска столица“ на България. Всяка година Варна се посещава от близо милион туристи от страната и чужбина, но потенциалът ѝ за развитие както през летния сезон, така и целогодишно не е реализиран. Смятаме, че Общината има възможност да направи много повече за градския и историческия туризъм. 

Ето защо създаването на предпоставки за развитие на качествен туристически продукт и правилното представяне на града в страната и чужбина ще са основен фокус в 5-те мерки, които ще предприемем за поощряването на туризма във Варна.

1. Подобряване на транспортната свързаност и общия облик на града: Всеки един турист, докоснал се до нашето Черноморие трябва да може да получи, освен престоя си в „all-inclusive“ хотел и посещение на красиви плажове, възможност да достигне до автентичния дух на града. Почти няма турист, който да не иска да се запознае с местната реалност извън курортния комплекс, в който е отседнал. За това обаче са нужни удобни градски транспортни връзки, приветлива градска среда, красиви и озеленени улици, тротоари, паркове, градски ресторантчета, красива крайбрежна алея, поддържани исторически забележителности, музеи и богата културна програма. Облагородяването на градската среда не само ще подобри живота на варненци, а и ще привлече хиляди туристи, които предпочитат градски тип туризъм пред големите курорти. Доказано е, че този тип туризъм е по-устойчив и по-доходоносен, тъй като носи добавена стойност в много други сектори на местната икономка. Това се отнася най-вече за малките градски бизнеси, като семейни ресторанти, кафенета, галерии, занаятчии и търговци.

2. Поставяне на акцент върху историческите и други забележителности в града: Поддръжката, лесната достъпност и указателните табели на всички туристически забележителности в града и околността трябва да бъдат значително подобрени. След това ще насочим усилията си към тяхното свързване в обособен градски и извънградски маршрут, както и активното им рекламиране. Историческите обекти от античния Одесос, които са в сърцето на града, имат нужда да бъдат приведени в по-естетичен вид, пространствата около тях облагородени и свързани в градски пешеходен маршрут, минаващ през всички централни места, включително и основните транспортни точки на града – морска гара, ЖП гара и автогара. Това ще позволи на всеки посетител да достигне и обиколи старата част на града, като се докосне до неговата автентична атмосфера, бит и култура. Промотирането на тези маршрути ще бъде приоритет на Общината чрез различни рекламни способи – безплатни карти на градските забележителности, които да се раздават в хотелите, външна реклама и активно присъствие в социалните мрежи.

3. Начини за рекламиране на Варна като дестинация и активно привличане на повече туристи: Основните критики към местната и централната власт от туристическия бранш са свързани с нуждата България и Варна да бъдат по-активно представяни и рекламирани на световните туристически пазари. Затова предвиждаме Община Варна да създаде специално административно звено, оглавявано от заместник-кмет по туризма, което да работи директно с тур оператори и браншови организации за активното представяне на региона в международни туристически изложения. Привличането на повече туристи ще доведе до повишаване на приходите на Общината от туристически данък и възможността за финансиране както на рекламни кампании, така и на самолетни седалки. Последното е световна практика на много общини по света за сваляне на цената и стимулиране на чартърните полети и посещаемостта на региона.

4. Развитие на конферентен, медицински, балнео и СПА туризъм: Наличието на голяма леглова база и конферентни зали, в съчетание с подобряване на здравеопазването и богатството на минерални води във варненския регион ще отвори възможност за целогодишен туризъм или поне за увеличаване на туристопотока в крилата на сезона. Варна е разположена над подводно минерално езеро, което дава възможност за множество каптажи и развитие на открити и закрити минерални центрове на различни места в града и курортите по модела на Будапеща, Букурещ и др. Създаването на модерен конферентен и експо център на Морска гара пък ще направи Варна атрактивна дестинация за изложения, бизнес и рекреационен туризъм извън активния туристически сезон.

5. Развитие на кадрите: Ще работим активно с университетите за адаптиране на учебните програми в синхрон с нуждите на туристическия бранш. Ще създадем общинска програма за субсидиране на курсове по туристически мениджмънт в университетите – ВИНС и Колеж по туризъм – с цел създаване на постоянна, тясно квалифицирана работна сила, която да повиши нивото на туристическите услуги в града.

Присъедини се към нас

Всички ние ще бъдем изключително щастливи, ако екипът ни се разрасне и се присъединят към нас активни граждани, благодарение на които да решим основните проблеми на града.

02

Нашият блог

Последни публикации

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е…

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани, Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат…

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)