Благомир Коцев

Градоустройство

01

нашата визия

Нашата позиция

В последните 10 години Варна не се управлява компетентно и прозрачно и резултатите са видими – разбити улици, липсващи паркинги и достатъчно паркоместа, свръхзастрояване с нови сгради в малки улици, което генерира огромен трафик в непроектирани за това улични пространства. Градът е уплътнен в централната си част и не се разширява с нови квартали, а се уплътняват старите. Застрояват и зелените площи на съществуващите жилищни зони. Зелените площи трябва да са определен процент от общата площ, но кметът не дава отчет за изпълнението на общия устройствен план (ОУП).

ОУП влезе в сила през 2012 г., но има заложени параметри, които са неадекватни за определени райони в града, например в централната част, където има много ниски стари сгради, а е позволено високо строителство (напр. на мястото на баня „Гъбата” да се вдигне 15-етажен блок).

Тенденциите в развитието на градската среда са към повече пешеходни зони, по-малко трафик в центъра, по-ниско застрояване (защото високите стради генерират и по-голям трафик). За съжаление, тъкмо обратното, днес във Варна са унищожени и продължават да се унищожават много зелени площи, парковете в града стават недостатъчни, а Морската градина е вече малка за населението на града. Исторически тя е предвидена да се разшири от първоначалните си граници на север до Евксиноград. Въпреки че по ОУП 2012 паркът се води до там, той е застроен още от границата на Зоопарка. Съществуващите вилни зони, които граничат с града и дори се водят престижни места за живеене, не са обособени като квартали, нямат приложена улична регулация, канализация, осветление, добро сметосъбиране и – съответно – нямат детски градини, училища, транспарт, поликлиники и дори магазини.

Присъедини се към нас

Всички ние ще бъдем изключително щастливи, ако екипът ни се разрасне и се присъединят към нас активни граждани, благодарение на които да решим основните проблеми на града.

02

Нашият блог

Последни публикации

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е…

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани, Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат…

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)