Благомир Коцев

Спорт и спортни дейности

01

нашата визия

Нашата позиция

През далечната 2019 година Варна бе Европейска столица на спорта. Но сякаш този факт остана само по документи, защото събитията, които се проведоха, или не бяха достатъчно добре популяризирани сред населението, или въобще не се състояха. Спечелването на тази титла имаше за цел да стимулира спортната култура в обществото и да го направи по-отговорно, като това трябваше да окаже ефект най-вече сред подрастващите. Но сякаш и това и не се случи, както беше планирано.

Във Варна всеки трети е с наднормено тегло и този факт съвсем не е случаен. Децата не спортуват и не водят активен начин на живот, защото нямат условия за това. Стадионите са в изключително лошо състояние и предлагат необезопасени условия за трениране. Тук е моментът да споменем и продължителния период на строеж на стадион „Варна“, който трябваше да се превърне в притегателен център за редица спортни събития, но гражданите все още чакат да видят деня, в който лентичката му ще бъде прерязана.

Освен липсата на стадиони, трябва да споменем и липсата на спортни площадки и места за трениране навън. Децата нямат нужните условия и това е причината те да прекарват много повече време вкъщи, без каквото и да е движение. Това, разбира се, създава предпоставки и за проблеми с детското развитие – причина за ранно откриване на редица хронични заболявания като захарен диабет, наднормено тегло и артериална хипертония още в юношеска възраст.

Наред с всичко друго, състоянието на спортните зали също не е приемливо. Децата нямат възможност да тренират или поради тяхната отделеченост, или поради високите такси. Това редуцира тяхното желание за тренировки и отново създава предпоставки за липса на спортни постижения и добро детско развитие в областта.

Крайно време е да се създаде устойчив план за развитие на спортната култура в града. Съоръженията имат нужда от основен и качествен ремонт, за да привличат все повече деца, младежи и треньори. Така редица състезания ще могат да приемат домакинството на Варна, без да се притесняват за качеството на техните турнирите. Нека всички заедно спомогнем за развитието на спорта във Варна, защото определено има какво да дадем в тази сфера!

Присъедини се към нас

Всички ние ще бъдем изключително щастливи, ако екипът ни се разрасне и се присъединят към нас активни граждани, благодарение на които да решим основните проблеми на града.

02

Нашият блог

Последни публикации

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е…

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани, Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат…

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)