Благомир Коцев

Градски транспорт

01

нашата визия

Нашата позиция

Градският транспорт е един от основните инструменти за подобряването на условията за живот във всеки един град. Използвайки него, гражданите могат да намалят замърсяването на населеното място до минимум, благодарение на намаленото потребление на горива и изхвърлянето на вредни газове в атмосферата. Освен това се намаляват и проблемите с паркирането в централните части на града, с което синята зона би станала доста по-достъпна. Както знаем обаче, градският транспорт във Варна от години е проблемен. За разлика от повечето европейски градове, които използват интегрирани системи за градска мобилност, тази в града ни се оказа пълно разочарование.

 Години наред чакахме да проработи ефективно, а се оказа, че явно само един локдаун е бил напълно достатъчен, за да премахнем кондукторите и да оставим системата да си върши работата сама. Да, но това не беше за дълго.

Автоматите по спирките въобще не функционират, а машините в автобусите често пъти не връщат ресто или просто не реагират на нашите команди. Така дори и да искаме да бъдем редовни граждани, това трудно би станало.

Цената на редовното билетче вече е 2 лева, за да може да се стимулира използването на електронно приложение. Но то въобще не е user-friendly. Голяма част от потребителите споделят оплаквания от използването му и решават, че ще бъде в пъти по-лесно просто да си закупят билетче от автобуса.

Част от автопарка също се нуждае от обновяване. Повечето автобуси са стари и амортизирани, което налага и редовни закъснения на някои от линиите. Големината на превозните средства в час пик по едни от най-натоварените маршрути пък е причина за редовно негодувание от страна на пътуващите. Не можем да пропуснем и факта, че някои части на града остават лошо свързани с центъра и основни административни структури в него.

„Промени Варна“ силно желае градският транспорт да бъде интегриран много по-добре. Това изисква усилена работа на специалисти от съответни звена и приемане на предложения за нови линии, обезпечаващи нуждите на гражданите във Варна. По този начин ще се стимулира воденето на екологично-съобразен живот и подобряването на защитата на околната среда. Нашите експерти ще работят в насока за постигане на по-добро преживяване от страна на пътуващите и подобряване на ефективността на градския транспорт.

Присъедини се към нас

Всички ние ще бъдем изключително щастливи, ако екипът ни се разрасне и се присъединят към нас активни граждани, благодарение на които да решим основните проблеми на града.

02

Нашият блог

Последни публикации

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е…

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани, Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат…

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)