Благомир Коцев

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е част от втората фаза на инициативата „Граждански омбудсман“. Срещнахме се с жителите на кв. “Левски” – най-застроеният квартал на Варна, и обсъдихме проблемите на района.
🔴 По същество те не се отличават от тези на останалите квартали – разбити улици и тротоари, забавени ремонти, прахоляк, неподдържани обществени пространства, липса на информация и т.н. Има едно нещо, което обаче отличава този квартал от останалите в града, а именно липсата на дори един парк или даже малка зелена градинка в района. По-лошото е, че поради прекомерното застрояване и некадърната градоустройствена политика вече няма нито един общински терен, който може да бъде преустроен в парк.
🚩 На срещата имах възможността да разговарям с много граждани, сред които и няколко млади семейства, които споделиха как кварталът не е пригоден за млади родители и техните деца. Споделиха също, че детските площадки в района не са достатъчни, а малкото съществуващи не са поддържани и дори опасни за децата. Пример за това се оказа площадката между улиците „Никола Козлев“, ул. „Подполковник Калитин“, ул. „Константин Щъркелов“ и ул. „Евлоги Георгиев“. Когато отидохме там, тя беше пълна с деца на различна възраст, които играеха на площадка, приличаща повече на строителен обект, отколкото на място за деца. Станахме свидетели на:
🔴 Полуразрушена площадка, опасна за деца
🔴 Ръждясали и изпочупени съоръжения за игра
🔴 Счупени плочки, разбит асфалт и липса на подходяща настилка за игра на деца
🔴 Липса на улично осветление
🔴 Необезопасени улични стълбове и лесен достъп на децата до елекроразпределителните кутии
🔴 Липса на достатъчно пейки и кошчета за боклук
🔴 Опасни изсъхнали клони на дървета, готови всеки момент да се откъснат и паднат върху главите на играещите деца
❌ Хората, които бяха там, ни казаха, че не един път са пускали жалби към Община Варна и към този момент отговор и ефект няма. Споделиха как, за да играят техните деца в що-годе нормални условия, се събират и чистят, ремонтират и обезопасяват площадката, така че да е чиста и приветлива за всички.
🟢 На база на получените сигнали на signal@blagomirkotsev.com и групите ни в социалните мрежи нашият екип разработи жалба, под която се подписаха десетки жители на квартала. Благодарение на разговорите ни с тях и споделените проблеми на локално ниво вече сме в ход на подготвяне и на втора жалба за кв. “Левски”, която ще включи още проблеми на квартала, които не сме успели да добавим към настоящия момент.
✅ Виждайки подкрепата, която ни оказват гражданите, ние ще продължим с нашата инициатива и ще даваме гласност на проблемите във Варна.
➡ Днес аз и моят екип ще сме в кв. “Младост”, на входа на пазар „Младост“. Заповядайте, за да обсъдим проблемите на вашия квартал и на база на нашите разговори да изготвим официална колективна жалба, която да отнесем към общинската администрация!