Благомир Коцев

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани,
Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат печалба от едва 100 хил. лв.*? Почти колкото две квартални бакалии! Всички сме обединени пред желанието да пазаруваме качествени български плодове и зеленчуци от местни производители, вместо да слагаме в кошницата „пластмасови” продукти от големите вериги. Но общината досега не е създала никакви условия това да се случи в града ни. Защото пазарите на Варна нямат изградени паркинги, възможност да се ползва количка, да се върви по чисти пространства и под навеси, което отблъсква гражданите за сметка на големите магазини, които предоставят необходимите удобства.
Затова създадохме инициативата „Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти”. Целта е да подобрим качествено варненските пазари чрез:
  • Подземни паркинги със зони за пазарски колички;
  • Свързаност между паркинга и търговската площ чрез подвижни пътеки и асансьори;
  • Пълно покриване на пазарите;
  • Зониране по типове продукти;
  • Интеграция на системи за видеонаблюдение, безопасност и контрол на достъпа.
Нашият екип разработи проект за работа на принципа на открити щандове, при който ще има автоматични системи за естествена вентилация чрез отваряеми сегменти, многоточково снабдяване на цялата търговска площ с ток, вода, канализация и комунални услуги, системи за „двоен под“, позволяващи неограничено преаранжиране на щандовете според променящите се нужди на наемателите и естествена светлина с прозрачни покривни елементи. За пилотни проекти избрахме двата най-големи пазара – „Чаталджа“ и „Колхозен“, след което предвиждаме моделът да бъде приложен и в останалите три района – „Младост”, „Аспарухово” и „Владиславово”.
Стоките на пазарите са произведени предимно в България и са с по-ниско съдържание на нитрати и пестициди. Вярваме, че проектът ни ще спомогне варненските тържища да станат желано място за пазаруване сред жителите на града, от което полза ще имат както самите граждани, така и производителите и търговците на плодове, зеленчуци и друга селскостопанска продукция. Всичко относно проекта за пазари от нов тип може да видите тук:
* Общинска фирма Пазари АД има печалба от 200 000 хиляди лв. за 2021 г. и 0 лв. за 2020 г., ко ето прави 100 000 лв. средна годишна печалба за двете години.