Благомир Коцев

Здравеопзване

01

нашата визия

Нашата позиция

Варна е водещ здравен център в Североизточна България. Със своите шест диагностично-консултативни центъра и седем болници за активно лечение областният град предлага изключително добри възможности не само за своите граждани, но и за такива, идващи от цялата страна. Основен двигател за доброто ниво на здравеопазване е и наличието на Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ в града, който дава възможност на редица студенти да получат световно признати дипломи и да намерят своето място в сферата на здравеопазване.

Повече от ясно е, че възможностите пред общинската управа са много. Областта може да предлага не само добри терапевтични възможности, но има и рехабилитационен потенциал. Въпреки всичко той не е максимално добре оползотворен. Не можем да не споменем съборения дом „Младост“, както и рушащата се баня „Гъбата“, които можеха сега да са емблеми на възстановителните процедури в града. „Топлата вода“ също е в съкрушително състояние и възможността ѝ за включване в плана за здравеопазване на областта намалява с всеки изминал ден. Проблемът с тубдиспансера все още остава неразрешен, а от това лечебно заведение зависи сигурността на гражданите.

Също така е добре да споменем и все още ниското ниво на заплащане на специалистите. Началната стартова заплата на млади здравни работници е повече от стряскаща и това често пъти се превръща в причина за тяхното напускане не само на областта, но и на страната. Липсата на нови работни места и места за специализация са причина за застаряване на работещия колектив и изключителен дефицит на патолози, съдебни лекари, инфекционисти, пулмолози и други.

Част от наличната болнична база също е в окаян вид. Варна и областта имат спешна нужда от нова и модерна инфекциозна болница, отговаряща на всички европейски стандарти. Окръжна болница има сериозен недостиг на кадри, а някои от отделенията се нуждаят от спешен ремонт. Събирането на пари от благотворителност спомага за разрешаването на проблемите за кратък период от време, но това далеч не е дългосрочно решение, удовлетворяващо всички ни.

Сред проблемите в здравеопазването се нарежда и недостига на денонощни аптеки. Това е особено осезаемо най-вече в околностите на Варна и извън нея. В определени случаи от това може да зависи живота на някой пациент и да бъде проблем, който не търпи повече отлагане.

Варна има спешна нужда от реформа в общинската система на здравеопазване и решаване на належащи и сериозни проблеми. „Промени Варна“ е готова да окаже подкрепа със своето експертно мнение в редица въпроси, които вълнуват не само пациентите, но и всички граждани. Всичко това отново е свързано със състоянието на работната ръка в областта и стои в основата на икономическия растеж. Ето защо не бива да пренебрегваме сферата на здравеопазването, а напротив – трябва да се погрижим тя да бъде ефективна и отговаряща на нуждите ни.

Присъедини се към нас

Всички ние ще бъдем изключително щастливи, ако екипът ни се разрасне и се присъединят към нас активни граждани, благодарение на които да решим основните проблеми на града.

02

Нашият блог

Последни публикации

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е…

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани, Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат…

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)