Благомир Коцев

Предприемачество и
развитие на местния бизнес

01

нашата визия

Нашата позиция

Бизнесът е движеща сила на икономиката в област Варна. Редица са фирмите и брандовете, които намират подходящи условия за развитие тук, но статистиката показва, че те са все по-малко с всяка следваща година. Това, разбира се, не ни изненадва по никакъв начин, взимайки предвид факта, че липсват каквито и да е условия, създадени от страна на местната управа.

Нека да започнем с Индустриалната зона в града. Редица бизнеси просто пропускат тази евентуална възможност заради лошата инфраструктура в района. Липсата на добре изградени пътища, сгради и съоръжения създава предпоставки за лош достъп от страна на клиентите и намаляване на печалбите.

Не можем да пропуснем и факта, че достъпът да града е изключително ограничен. Забавянето на автомагистрала „Хемус“ отдалечава града все повече и повече от евентуалните инвеститори. Летището пък не се слави с приемането на множество полети, въпреки неговото реновиране през последните години, което прави труден достъпа до Варна от други държави. Така потенциалните партньори поставят града ни много по-надолу в списъка си с възможности и ние забавяме своето развитие.

Управата в града по никакъв начин не стимулира бизнеса. Финансовите постъпления за изключително ниски. За разлика от други страни, където се дава безвъзмездна финансова помощ на стартъпи и стотици брандове, които да инвестират в дадената област, тук такава практика дори не е обсъждана. Така дори и да искате да продадете или разпространите продукта си, ще бъде много трудно по нашите ширини.

Бизнесът може да се превърне в двигател за развитието на всички останали отрасли в областта. За да се случи това обаче, са необходими съответни предпоставки и условия за предприемачи и инвеститори. Време е общинската управа да създаде план за дългосрочно развитие на местната икономика, която да бъде притегателна сила за всички останали отрасли. Само така градът ни ще има хармонично и постоянно развитие, което отново да бъде причина да заслужим титлата „Най-добър град за живеене в България“.

Присъедини се към нас

Всички ние ще бъдем изключително щастливи, ако екипът ни се разрасне и се присъединят към нас активни граждани, благодарение на които да решим основните проблеми на града.

02

Нашият блог

Последни публикации

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е…

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани, Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат…

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)