Благомир Коцев

Култура

01

нашата визия

Нашата позиция

Културата е основен стожер на самосъзнанието на една нация. Без нея няма как да се наречем „общество“. Но когато говорим за нашата страна, сякаш културата е пренебрегвана и неглижирана до такава степен, че тя остава с един от най-ниските бюджети, а фондовете почти не успяват да поправят трусовете, причинени от финансова нестабилност.

Много често редица събития пропускат Варна поради отделеченото географско разположение на града и сравнително трудния достъп до него въпреки наличието на летище и полуизградена магистрала, свързваща ни със столицата. Така всички ние се чувстваме отлъчени от културния календар в страната и това води до промяна в обществените нагласи.

Когато говорим за култура, не можем да не споменем развитието на театър, музика, кино, изобразително изкуство, както и поддържането на основни забележителности в града. Истината е, че имаме много какво да дадем във всички тези направления, защото в града има уникални таланти. Местата за изява обаче се нуждаят от подобрение, за да отговарят на базови европейски условия. Фестивалният комплекс, Летният театър и Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ са само една малка част от пространствата, които имат нужда от реновиране. Необходимо е да помислим как да привлечем повече хора в тези среди, за да наблюдаваме подем в развитието на културния туризъм.

Основни културни забележителности в града като Римските терми, Военноморския музей и Зоологическата градина не се поддържат и не стават по-атрактивни за туристите. Дори и Делфинариумът вече не може да привлече толкова хора, както правеше в миналото, защото входните такси са ужасно високи, а условията – не чак толкова добри.

Липсата на средства във фонд „Култура“ прави развитието на тази част от икономиката изключително трудно. Варна е основен туристически център и всички знаем какъв е човекопотокът тук. Ето защо е крайно време да се предприемат мерки за стимулиране на културния туризъм в града и да се създадат достатъчно предпоставки областта ни да бъде привлекателна за инвестиции в този бранш. Само така ще бъдем сигурни, че това ще ни скрепи като общество и ще помним дълго нашите история и ценности.

Присъедини се към нас

Всички ние ще бъдем изключително щастливи, ако екипът ни се разрасне и се присъединят към нас активни граждани, благодарение на които да решим основните проблеми на града.

02

Нашият блог

Последни публикации

Проблемите на кв. “Левски”

Вчера на паркинга на ул.“Подвис“ и ул. „Никола Козлев“ се проведе първата за тази седмица среща с граждани, която е…

Пазари от нов тип – запазена територия за български продукти

Скъпи съграждани, Знаете ли, че варненските пазари, макар да са част от голямото общинско предприятие „Пазари”, за миналата година имат…

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)